-
Eğer hayatının büyük bir kısmını trafikte aracıyla geçirenlerdenseniz istenmeyen bazı durumlarda trafik cezası alma ihtimalini aklınızın bir köşesinde bulundurmalı ve trafikte buna göre hareket etmelisiniz. Peki; “Hangi durumlarda trafik cezası alınır?”, “Trafik cezası alıp almadığınızı nasıl öğrenebilirsiniz?” ve en önemlisi “Araç trafik cezası ödeme işlemleri nasıl gerçekleştirilir?”. Tüm bu soruların yanıtını almak için okumaya devam edin!
İster ehliyetini eline yeni almış, ister usta bir şoför olun, trafikte en ufak bir dikkat dağınıklığı ciddi problemler yaşamanıza sebep olabilir. İşte bu yüzden Karayolları Trafik Kanunu, trafikte problem yaşamanızı önleyecek kurallarla dolu. Tüm bu kurallara harfiyen uymanız durumununda hem trafikte herhangi bir sorun yaşamaz hem de trafik cezası ödemek zorunda kalmazsınız.
Ancak bazen ihmalden bazen de ne kadar dikkat ederseniz edin gözünüzden kaçan nedenlerden dolayı trafik cezası alma ihtimaliniz var. Alkollü araç kullanmak, araç muayenesini yaptırmadan trafiğe çıkmak, kırmızı ışık ihlali, hız sınırı aşımı, trafikte telefon kullanımı, park hataları gibi durumlar trafik cezası alma nedenlerinde başı çekenler arasında sıralanabilir. Bu gibi durumlarda araç plakanıza ceza yazılır ve herhangi bir esneklik olmadan ödemek zorunda kalırsınız.
-
Trafikte her zaman araç plakanıza yazılan cezayı fark etmeyebilirsiniz. Eğer aracınızın yanına geldiğinizde sileceklerinize bırakılmış bir makbuz görürseniz işiniz kolay. Ancak seyir halinde yazılan ya da ceza gerektirecek durum sonrası yazılan cezaları fark etmeyebilirsiniz. Bu nedenle sık sık trafik ceza sorgulama yöntemlerine başvurmalısınız. Peki, trafik cezası alıp almadığınızı nasıl öğrenebilirsiniz?
Henüz bir e-devlet hesabınız yoksa hemen bir e-devlet hesabı almalısınız. E-devlet üzerinden yalnızca trafik cezalarınızı değil sigorta, sağlık ve daha pek çok konuyu sorgulayabilirsiniz. Eğer e-devlet üzerinden trafik cezalarınızı sorgulayacaksanız yapmanız gereken şey çok basit. E-devlet hesabınıza giriş yapıp arama butonuna “Trafik cezası sorgulama” yazarsanız kolaylıkla sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezanızın olup olmadığını e-devlet dışında bir de Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online işlemler sayfasında görüntüleyebilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden araç plakasına yazılan ceza sorgulamasından sürücü ceza bilgisi barkodlu belge sorgulamaya kadar pek çok işlemi tek tıkla gerçekleştirebilirsiniz. Hatta aracınızı bıraktığınız yerde bulamadığınız durumlarda hemen Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online işlemler sayfasına girerek aracınızın çekildiği otoparkı kısa sürede bulabilir ve gidip alabilirsiniz.
-
Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir. Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız. Tarafınıza tebliğ edilen trafik cezalarını ödemek için ise birkaç yöntem mevcut.
Ancak öncesinde trafik cezalarını zamanında ödemenizin çok önemli olduğunu hatırlatalım. Çünkü trafik cezası ödeme süresi gibi durumlara dikkat etmeniz size hem yeni kesilmiş cezaların ödemesi hem de gelecekte kesilebilecek cezalar için de fayda sağlar. Hatta indirimli fiyatlardan yararlanabilmeniz için trafik cezası erken ödeme yöntemleri bulunur. Örneğin; trafik cezasını aldığınızda ödemenizi 15 dakika içerisinde yaparsanız %25 indirimden faydalanabilirsiniz. Ancak trafik cezası ödeme zamanını geçirirseniz geciktirdiğiniz her gün için biriken faizlerden dolayı kesilen miktardan çok daha fazlasını ödemek zorunda kalabilirsiniz. Unutmayın; ödemeyi geciktirdiğiniz her ay için kesilen cezanın %5 daha fazlasını ödemek zorundasınız.
Bu noktada aklınızda “Trafik cezası nereye ödenir?” sorusu olabilir. Kesilen ceza bedelini banka şubelerinde, PTT şubelerinde ve vergi dairelerinde ödeyebilirsiniz. Ancak işlemleriniz için şubeye gitmek zorunda değilsiniz. Dilerseniz trafik cezanızı ödemek için internetten trafik cezası ödeme yollarına başvurabilirsiniz.
Trafik Para Cezası (TPC) ödemesini saniyeler içerisinde gerçekleştirmek için İnternet Bankacılığı’ndan yararlanabilirsiniz. Garanti İnternet üzerinden Bireysel İşlemler’e girip Trafik Para Cezaları bölümünden dilerseniz banka kartı, dilerseniz de kredi kartıyla trafik cezası ödeme işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken Trafik Cezası Türü ve plaka numaranızı girmek.
Trafik Cezası Ödeme
- Ekstre Taksitlendir
- Ücretsiz Taksitli Nakit Avans
- Nakit Avans
- Anında Ekstre
- Ekstre Atlat
- Ek Taksit
- İşlem Taksitlendir
- İşlem Ertele
- Karttan Havale/EFT
- Ödeme Güvencesi
- Trafik Cezası Ödeme
- Emlak Vergisi Ödeme
- Temassız Ödeme
- Otomatik Fatura Ödeme Talimatı
- Limit Artırım Talepleri
- Düzenli Ödeme
- E-Ekstre
- Dijital Ekstre